Vihan ja inhon Internet

Vihan ja inhon Internet

Paremman Internetin puolesta

Nettiviha ei ilmiönä kohtele kansalaisia tasapuolisesti, vaan siitä joutuvat kärsimään eniten ne, jotka muutenkin ovat yhteiskunnallisessa keskustelussa altavastaajina ja joita pyritään muillakin vallan tempuilla vaientamaan. Erityisesti nettivihaa siis kohtaavat nuoret ja vähemmistöihin kuuluvat naiset, joita pyritään häpäisemään ja pelottelemaan. Naisten kohtaama nettiviha on erityisen häiritsevää, koska se on sukupuolittavaa, seksualisoivaa ja identiteettiin menevää. Siihen kuuluvat olennaisesti raiskaus- ja tappouhkaukset, ulkonäkökommentit ja huorittelu. Naiset myös joutuvat huomattavasti miehiä useammin jatkuvan ja vakavan häirinnän, kuten stalkkaamisen ja joukkoistettujen vihakampanjoiden kohteeksi.

Koska naisen kokemus on ihan yhtä yleispätevä ihmisen kokemus kuin miehenkin, emme kutsu tätä kampanjaa naisiin kohdistuvan nettivihan vastaiseksi kampanjaksi, vaan yksinkertaisesti nettivihan vastaiseksi kampanjaksi, paremman internetin puolesta.

Nämä esimerkiksi meemeiksi soveltuvat kuvat ja ohjeet ovat Johanna Vehkoon ja kuvataiteilija Emmi Niemisen syksyllä 2017 ilmestyneestä sarjakuvakirjasta Vihan ja inhon internet.

Sukupuoli tulee lisätä rikoslakiin viharikosten koventamisperusteeksi

Verkkovihaan tulee kuitenkin puuttua myös yhteiskunnan taholta. Nykytilanteessa naisiin ja naisoletettuihin kohdistuva sukupuolittunut verkkoviha jää usein tutkimatta, koska sukupuoli ei ole rikoslain mukainen koventamisperuste. Näitä ovat “rikoksen tekeminen rotuun, ihonväriin, syntyperään, kansalliseen tai etniseen alkuperään, uskontoon tai vakaumukseen, seksuaaliseen suuntautumiseen tai vammaisuuteen perustuvasta taikka niihin rinnastettavasta muusta vaikuttimesta.” Sukupuolta ei mainita, ja tästä syystä naisviha jää liian usein tutkimatta.

Pohjoismaiden lainsäädäntöä kartoittaneen selvityksen mukaan miehillä on käytännössä naisia parempi oikeusturva verkkovihatilanteissa.

Liian moni nainen on jo pettynyt tehtyään rikosilmoituksia, jotka eivät johda mihinkään. Verkossa tapahtuneista uhkailuista ja vakavastakin häiriköinnistä huomattava osa jää kokonaan piiloon, eikä tätä naisiin kohdistuvaa rikollisuutta tilastoida mihinkään.

Hattu vaatii, että sukupuoli lisätään rikoslakiin koventamisperusteeksi. 

Tästä voit ladata käyttöösi kuvia, meemejä ja julisteen